Cikkek

Hogyan tisztítsuk, ápoljuk helyesen a laminált illetve a vinyl padló felületeket?

Korábban a fa parketta helyes ápolásáról, tisztítási lehetőségeiről írtunk, azonban többen vannak, akiket inkább a vinyl padló, vagy a laminált padló karbantartási lehetőségei érdekelnek. Nézzük, mire ügyeljünk ezeknél a meleg burkolatoknál, hogy szépségüket, állagukat hosszú távon megőrizhessék számunkra!

Az persze tény, hogy a laminált padló korántsem olyan kényes anyag, nem igényel olyan magas szintű törődést (pl. olajozást) mint a gyönyörű, természetes valódi fa parketta – ám itt is érdemes betartani néhány alapszabályt, hogy a padló felülete, annak épsége-szépsége hosszútávon megőrizhető legyen. Első és legfontosabb, hogy mind a laminált, mind pedig a vinyl padló felületét tilos csiszolni, bár van aki azt állítja, hogy lehet, ne higgyünk nekik! (Vélhetően ők összekeverik ezt az anyagot a szalagparkettával, melynek csiszolással és újralakkozással javítható a felülete.)

Amit kerüljünk!

Fontos, hogy kerüljük továbbá a maró, savas kémhatású anyagokat is, ezek ugyanis egy bizonyos idő elteltével mintegy felére lecsökkentik a parkettánk, azaz a laminált padló vagy a vinyl padló fényét.

Porszívózni, és enyhén nedves, jól kicsavart törlőruhával vagy moppal felmosni természetesen lehetséges, sőt kell is, azonban ezeknél a tisztítási módoknál is ügyeljünk az alábbiakra:

 

– Porszívózásnál elsősorban arra figyeljünk, hogy a porszívó fején lévő görgő puha legyen, és ne karcolja össze még véletlenül sem a padló felületét!

– Ha úgy érezzük, hogy időszerű a felmosás, akkor jól kicsavart nedves ruhával fel is törölhetjük a padlót, a vízbe akár a kereskedelmi forgalomban kapható kifejezett padlóápoló szereket is tehetünk, persze csak mértékkel. Érdemes a vásárlásnál megnézni, hogy ezek ne tartalmazzanak olajokat, vagy viaszt, mert a felső réteg ezt úgysem szívja be, csupán megtapad a felső réteg felületén, és foltokat, csúszós felületet okozhat, ami pedig balesetveszélyes.

– Amire még a felmosásnál kiemelten ügyelnünk kell, hogy ez semmiképpen se bő vízzel történjen, mert ha túl nagy mennyiségű vizet juttatunk a padlónk felületére, akkor annak dekorrétege felduzzadhat, púposodhat a felülete, és idő előtt tönkremehet.

Azt is jó, ha tudjuk, hogy a frissen lerakott laminált padlót és vinyl padlót nem szabad rögtön felmosni, miután lerakták, várjunk kb. két hetet az első felmosásig! Majd a későbbi tisztításnál is érdemes odafigyelni, hogy tényleg csak enyhén nedves lehet az a felmosóruha, mellyel majd felmosunk. Jó tipp, ha közvetlenül a lerakás után vízzáró tömítőanyagot alkalmazunk, és ezzel töltjük ki az illesztéseknél keletkező hajszálvékony réseket. Így a víznek még kevesebb esélye lesz majd beszivárogni a padló rései közé. A lehető legjobban pedig akkor járunk el, ha kifejezetten a laminált padló ápolásához való, laminált padló- tisztítószert és mopot használunk. A hozzá való tisztító folyadékot nagyon egyszerű használni, és gazdaságos is: egy kupaknyi tisztítószert adjunk hozzá 10 liter vízhez.

Ha jó minőségű laminált illetve vinyl padlót választunk, akkor nem kell túl sűrűn tisztítanunk ugyanis e padló fajták felületi tulajdonságainak köszönhetően jóval kevésbé tapad meg a szennyeződés, így nem igényelnek erőteljes, agresszív tisztítást.

Ahhoz, hogy még kevesebbszer kelljen tisztítani, ügyeljünk már eleve a tisztaságra otthonunkban: szemcsés szennyeződést (pl. homokot, sarat) lehetőleg ne hordjunk be a lakásba, már csak azért sem, mert ez is könnyedén megkarcolhatja a felületet, illetve fontos továbbá, hogy megóvjuk a padlót a bútorok okozta sérülésektől is. Ezt a legkönnyebben a bútorok lábaira ragasztandó filc anyagból készült alátétekkel, illetve a görgős székek görgőinek puhára cserélésével oldhatjuk meg, vagy króm lábú székeinket inkább emeléssel mozgassuk, s ezeknek ab lábai alá is ragaszthatunk valamilyen alig látható, de puha anyagot.

Laminált padló esetén ügyeljünk arra, hogy a kiömlő vizet azonnal itassuk, töröljük fel – illetve amennyibe ez túl gyakran megtörténik, vagy kifejezetten vizes helyiségekbe szeretnénk kedvező áron szép, fahatású, fa mintázatú burkolatot, akkor válasszuk inkább a víznek is ellenálló, és kiemelten strapabíró vinyl burkolatokat.

Ha megfogadja tanácsainkat, hosszú évekig gyönyörködhet majd az új padló szépségében, és ha mindehhez még komoly gyártótól választ minőségi padlót, akkor évekre biztosította otthona egyik legfontosabb alapját. És, ha belegondolunk, hogy mind a HARO, mind az EGGER 20 éves garanciákat ad az egyes laminált padlókra, akkor valóban nincs mitől tartanunk. A többi pedig már csak rajtunk múlik!