Cikkek

A fugázás alapszabályai

24 óra elteltével, amennyiben megszáradt a ragasztó a padlólapok hátoldalán, elkezdheti a fugázást. A fuga erősíti a csempék tapadását és szép megjelenést biztosít a felületnek. Meggátolja továbbá a nedvesség, a víz és a szennyeződések bejutását a csempék mögé.

Csempekeresztek eltávolítása:

Miután kivárta a csemperagasztó 24 órás kötési idejét (hideg időben 48 óra), folytassa a munkát a felszín közelében levő csempekeresztek óvatos eltávolításával. Erre a célra használhat egyszerű csavarhúzót vagy bármilyen erős, hegyes szerszámot.

A hidegburkolás két elválasztható munkafolyamatból tevődik össze: a burkolat leragasztásából és a leragasztott burkolat kifugázásából áll. A fugázás a burkolat elkészítésének végső stádiuma. Viszonylag könnyű művelet, de van néhány dolog, amire nagyon kell figyelni, különben elronthatja az eddigi munkánk esztétikai élményét és esetenként a lapokat is. Első és legfontosabb, hogy a leburkolt felületet nem szabad, sőt tilos aznap fugázni.

A már leragasztott burkolat kifugázására mindig a megfelelő fugaanyag kiválasztása szükséges, amely az alábbi tényezőktől függ:

– a burkolat anyaga,
– a fuga szélessége,
– a bedolgozás technológiája,
– a burkolatot érő igénybevételek,
– a fuga elhelyezkedése.


Fugák tisztítása:

Miután eltávolította a távtartókat, kaparja ki a fölösleges csemperagasztót a csempék közötti résekből. Ezután száraz ruhával törölje tisztára a felületet.
Megfelelő minőségű munkát csak a fugázás szabályainak betartásával lehet végezni, amelyek a következők:

– az alapfelület előkészítése,
– a megfelelő fugaanyag kiválasztása,
– ragasztóágy kiszáradása,
– fugatartomány kitisztítása,
– a fugaanyagra adott műszaki adatok betartása,
– a pihentetési idő betartása, majd újbóli átkeverés,
– a tiszta keverővíz megfelelő mennyisége,
– az elkészült felület védelme,
– a felület megfelelő időben történő átmosása, tisztítása,
– a feldolgozhatósági idő betartása,
– a feldolgozhatósági hőmérséklet betartása.


Fugázóanyag felhordása:

Átlós mozdulatokkal hordja fel az előkészített fugázóanyagot. (A fugázóanyagot a csomagolásán olvasható utasítás szerint készítse elő.) A fugázó gumi használata megelőzi a felület karcolódását. Annyi fugázóanyagot használjon, amennyivel egyenletesen ki tudja tölteni a réseket.

Fugázás a ragasztás után: standard minőségű csemperagasztónál: minimum 24 óra, flex minőségű csemperagasztónál: minimum 48 óra.

Az alapfelület burkolhatósága: javított mészvakolatnál: minimum 7 nap, betonaljzatnál: minimum 8 nap.


Tisztítás szivaccsal:

Hozzávetőlegesen fél óra alatt a fugázóanyag megszikkad. Mártsa a szivacsot vízbe, alaposan csavarja ki, és távolítsa el a fölösleges fugázóanyagot. A falat könnyebb fugázni, hiszen nem kell rálépni, nem igényel akkora figyelmet. Az aljzatnál leírt szempontok természetesen a falra is vonatkoznak. A falnál az esetleges élvédőkre figyeljünk, takarja a rést a fuga anyag rendesen.

A fuga idővel megfeketedhet, berepedezhet. Ha a fuga sárga színű lesz, akkor gombával van dolgunk, amit a víz és szappan szállít. A gomba kiirtásához csak környezetbarát fehérítőre van szükség, ezzel kell átkenni a csempéket. Ha tisztítás során azt tapasztalja, hogy a fuga megpuhult, újra kell fugázni a felületet. Ha a fuga befeketedik, akkor általában a penész vagy egy baktérium a ludas, ami vízből és szappanból táplálkozik, így szaporodik, végül elpusztítja a fugát. Az is előfordulhat, hogy valamelyik falban lévő cső lyukas, és onnan szivárog víz. Elkerülheti a problémákat, amennyiben gombaölő és penészgátló fugázó anyagot használ.